"החוק להסדרת חוות בודדים", שאושר סופית בכנסת ישראל (אמצע מרס 2025), עוסק להלכה בעניין שמירת קרקעות בנגב ובגליל, ובעניין מניעת הטרור החקלאי; למעשה, הוא נועד לעניין שדידת קרקעות ביהודה ושומרון, שמתבצעת בין השאר באמצעות טרור יהודי.
החוק נועד לקדם לכאורה אינטרסים המגולמים ב"חקלאות"; למעשה – אינטרסים המשוקעים ב"כיסופי גאולה" – הן ירושת הארץ (התיישבות), הן הורשתה (רש"י: "הורשתם" = "גירשתם").
הקמתן של עשרות "חוות רועים" הפכה לאסטרטגיה מרכזית של המתנחלים ביו"ש. באמצעות רעיית צאן ובקר, אלה דוחקים קהילות רועים פלסטיניות מאדמותיהן. מזכ"ל תנועת אמנה, זאב (זמביש) חבֵר, הצהיר בשלהי פברואר 2021 כי החוות הן כלי יעיל הרבה יותר לתפיסת שטח מאשר התנחלויות, שכן הן חולשות על דונמים רבים יותר. לדברי חבֵר... חווה אחת עושה שמירת קרקע באלפי דונמים".
כדי להשיג את היעד הזה, מקדמי החוק מבקשים לחזק בתודעה הציבורית את חשיבות ה"רועים" – אשר "עומדים בחזית הציונות המעשית"; ובעיקר את חשיבות ה"מרעה" – אשר משמש כלי מרכזי ב"שמירה על הקרקע" (וכלל הנראה, גם כלי אפקטיבי ביותר ב"גזלתה").
תכולת החוק עשויה להתברר במהרה כנזילה, ו"לזלוג" למרחבי יו"ש. בתיאולוגיה המשיחית של "הבית היהודי" – בגרסתו של בצלאל סמוטריץ', וברוחם של הוגי גוש אמונים – האדמה הקדושה נתפסת כבת זוגו המרחבית של העידן המשיחי, והמדינה היהודית הופכת גם היא לאובייקט מקודש, לביטוי פוליטי של תכלית אלוהית.
כדי להחיש את הגאולה, השר סמוטריץ' הכין תוכנית "מֵגה-דרמטית", שתגרור צעדים "המֵשנים את ה-DNA של המערכת" ביו"ש. בכלל זה, הוא פועל נמרצות להכשרת החוות החקלאיות, או חוות הרועים – הן בצעדים מנהליים, והן בצעדים תחיקתיים.
אם נתייחס לדברי השרים של "הבית היהודי" – ללא התיחום המרחבי, של הנגב והגליל, שנועד לשמש כטכניקת שכנוע של "רגל בדלת" (השרה סטרוק בקרני שומרון: "מה שיש לנו עכשיו זה רק רגל בדלת, אל מול הפוטנציאל של המקום הזה. אנחנו בעז"ה נדאג שהפוטנציאל הזה ימומש במלואו") – הדברים יתבררו היטב:
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הכריז כי "התיישבות והחזקת החוות... זו שליחות ציונית מהמעלה הראשונה, וחוות הבודדים הן חוד החנית במאבק על שמירת אדמות המדינה. ההצבעה על חוק הסדרת החוות... היא צעד משמעותי לחיזוק ההתיישבות בכל מרחבי ארצנו".
שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, אורית סטרוק, אמרה: "החוק נותן מענה... לשמירה על הקרקע ולחיזוק ההתיישבות היהודית... בהיבט הערכי, החוק... מציב מחדש את ערך ההתיישבות והציונות בשורה הקדמית של ערכי המדינה".
מבחינת מובילי "הבית היהודי", "ערכי ההתיישבות והציונות", הם, בראש ובראשונה, היאחזות ביהודה ושומרון, ולאחרונה גם בחבל עזה. הנגב והגליל מיועדים לשמש מקפצה בלבד, כדי להשיג את המטרה ה"נעלה" הזאת.

* התפרסם, בנוסח מקוצר, באתר "חדר מלחמה", 13.3.2025.